За раждането и цезаровото сечение - откровено

22:41:00

Здравейте, раждали и нераждали дами! Здравейте и вие, господа, които може би никога няма да вникнете в смисъла на това, което пиша днес.


Всъщност съм дълбоко подразнена, абсолютно разгневена и невъзобразимо вдъхновена (за да напиша този пост, не за друго) в същото време от един индивид, представител на "силния пол". Въпросният господин в един друг блог/сайт, беше написал/преписал/превел някаква, предизвикваща у мен агонизираща ярост, статия. Въпросният господин (прекалено учтиво е да го наричам така, но друго наименование за него, за съжаление, няма) не само си позволи да сравни женското съсловие по време на раждане с китове и слонове, ами стигна и по-далеч, наричайки жените, родили със секцио НЕпълноценни майки!


Това последното беше капката, която преля чашата ми, и като създател на блог за майчинството, ми се иска с този пост НЕ да се обърна към този господин, с когото всякаква комуникация би била наказание, но ми се иска да ви кажа няколко неща като жена, РАЖДАЛА с операция.

Идеята на статията на този беден духовно човечец, беше да даде да се разбере колко е вредно и колко е едва ли не грешно да се ражда чрез секцио. Няма да излъжа, като кажа, че аз самата не съм привърженик на това да се роди по този начин НАРОЧНО и чрез предварително планиране, НО 1. понякога (както в моя случай) това е неизбежно и 2. всеки има право на свой личен избор, което аз уважавам! 
Темата за раждането - дали със секцио или по естествен път, е малко като темата с кърменето. Вечно се водят спорове, вечно се натяква как трябва да се ражда нормално и как трябва да кърмим децата си (по възможност, докато влязат в гимназията, че защо не и след това; е, да преувеличих, но схванахте мисълта ми!), вечно се пишат статии, майки се дерат в онлайн пространството или по детските площадки, то са дебати, то са скандали, то са простотии. И по двете теми обаче аз ви казвам - просто спрете да бълвате тъпотии. Съвсем сериозно!

Сега малко история!
Скоро ще споделя подробно историята с раждането на Лора, достойна за някой дълбоко драматургичен сериал, но на мен ми НАЛОЖИ да родя със секцио. През цялата ми бременност ми повтаряха как няма причина да не родя детето си по естествен път и как няма смисъл дори да мисля за секцио. Истината е, че аз дори не мислех за раждането като цяло. Някак никога не ми хрумна мисълта, че нещо може да се обърка и, че Лора няма да се появи на този свят. Записах се в болницата, в която родих, буквално дни, преди да ме приемат. Преносих с една седмица и тъй като тук не чакат повече от 7 дни да се появи бебето, ме приеха за предизвикване на раждане. Дали заради това, дали заради нещо друго, нещата се объркаха доста и след 13 часа контракции, ме откараха по спешност в операционната, за да извадят Лора. До този момент абсолютно не ми беше хрумвало, че детето ми може и да не оцелее. И всъщност аз съм адски благодарна на човешката раса за постиженията й, сред които и възможността детето ти да се извади по оперативен път, защото иначе днес Лора нямаше да е сред нас, а много вероятно и аз самата. Да, може би малко преувеличавам, но до ден-днешен ми се случва да се сетя за този ден и за страха, който изпитах тогава. Няма с какво да го сравня! Това е страх, който не пожелавам на никого.
И тук стигаме до същността на поста ми. Драги г-н Всезнайко (Христо Андонов, ако не се лъжа, все пак ще се обърна Вас), НЯМАТЕ право, НИКОЙ НЯМА право да нарича една майка НЕпълноценна, защото видите ли не била родила по естествен начин. Още повече - един мъж да обяснява, че ако една жена не изпита контракциите, изтичането на водите, родилните мъки и прочее, не е пълноценна майка, просто е нелепо. Вие знаете ли изобщо за какво говорите? 13 часа търпях контракции, 13 часа чаках и се мъчих да изкарам от тялото си това малко създание, което осмисля света ми днес, 13 часа чаках заветните 10 см, но достигнах една 4! ТОВА НЕ МЕ ПРАВИ НЕПЪЛНОЦЕННА МАЙКА!
Защото 6 месеца по-късно, аз съм отдала всяка секунда от денонощието на това същество; не съм спала от 6 месеца, защото ден и нощ се грижа детето ми е да добре облечено, нахранено, усмихнато, щастливо, чисто и засмяно. Това ме прави ПЪЛНОЦЕННА майка!
И НЕуважаеми господинчо, това, че жените качваме някой друг килограм (в моя случай дори 21 кг) по време на бременността, не Ви дава правото да ни сравнявате с китовете и слоновете, които, виждате ли, раждали в естествена среда и без упойки и операции. Честно казано, ако някъде съществува подводна болница, в която медузи играят ролята на акушер-гинеколози, това би било най-голямото чудо на света, не мислите ли???
Майтапа настрана - няколко думи към всички, родили с цезарово сечение мами и тези, на които им предстои да родят чрез операция или им се наложи:

ТОВА НЕ ВИ и НЯМА ДА ВИ НАПРАВИ НЕПЪЛНОЦЕННИ МАЙКИ
Да, възстановяването е тегав процес, притесненията са повече, но в никакъв случай оперативното изваждане на детето ви, не ви прави по-малко майка от всички останали, които са имали щастието да родят по нормален път.
Да си майка е нещо съвсем различно и никой няма право да ви лепи етикети. Никой няма право да ви кара да се чувствате зле, заради начина, по който детето ви е дошло на този свят.

Накратко ми се иска да засегна и темата за кърменето, което може би после ще ме накара да си блъскам главата с въпроса "Защо, по дяволите, подхванах темата", но просто не мога да се въздържа.
Когато родих върху мен беше упражнен огромен натиск и постоянно ми се натякваше от близки хора в семейството, колко е важно да кърмя. В продължение на месец водих страшни борби с това да накарам да потече нещо от гърдите ми, което да нахрани детето ми. Ядях всякакви храни, които за мен имаха вкус на картон (до една!), пиех по литър чай за кърмачки, по три литра вода, по две шишета сок за кърмачки, цедях се след всяко кърмене, успях да преборя дори един досаден мастит с 39 градуса температура, но нещата не се получаваха. Детето ми ревеше от глад час, след като си мислех, че съм го накърмила. Умората, стресът и напрежението от "трябва да кърмиш" ме съсипаха и резултатите бяха, че месец след като родих, не можех да изцедя и капка кърма от гърдите си.
Та, мили бъдещи и настоящи мами, да, кърменето е препоръчително, НО моля ви спрете с това "трябва"! Някой жени просто не можем да произведем достатъчно кърма и не можем да храним децата си с най-естествената за тях храна. И това НЕ ни прави НЕпълноценни майки. И това НЕ води до изродяване на децата ни. Защото днес Лора е малко щастливо човече, което НЕ е дебело, защото яде адаптирано мляко; НЯМА здравословни проблеми, защото е родена със секцио или защото яде адаптирано мляко; да, НЕ спи, но пък не смятам, че е така, защото е родена със секцио или защото яде адаптирано мляко!

Просто ви моля - не позволявайте на никой да ви поставя условия и да ви заповядва как да отглеждате детето си. Слушайте и приемайте съвети, четете, гледайте предавания, НО се водете от собствените си инстинкти. Защото вие сте най-добрата мама за вашето дете! Иначе то нямаше да ви избере <3

Усмивки,
Мери

You Might Also Like

15 Kommentare

  1. Ужас... Как може да има такива хора... Разбирам защо си се ядосала... Най-малкото един мъж едва ли е в позицията да говори за раждане. Лора е прекрасна и ти си прекрасна мама!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпросът не е в това дали аз съм прекрасна мама, защото вероятно правя много грешки, но наистина някой, който никога не е минал през една бременност (защото и това не винаги е леко) и не е раждал, няма право да говори такива небивалици и да кара жените да се чувстват зле от това!

      Изтриване
  2. Дъщеря ми е родена със сикцио и не е кърмена нито ден. Това едва ли ме прави лоша майка. Детето ми е здраво и щастливо, развива се нормално за възраста си. Всеки ден благодаря, че не ме оставиха да раждам нормално както се бях заинатила, защото едва ли щеше сега да е до мен. Не се връзвай на подобни индивиди, най-важното е децата да са здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че не те прави лоша майка.
      След като се ядосах на въпросния господинчо, реших, че не си заслужава да си хабя нервите. Но написах този пост, защото неговите думи бяха постнати от моя приятелка и очевидно има жени, които му се връзват. Това искам да кажа с този пост - че най-важното е, че дечицата ни накрая са до нас и е важно да са здрави и усмихнати. Ако ще и сурогатна майка да ги износила и родила, например!

      Изтриване
  3. След кошмара, който преживях с "нормалното" раждане (историята ми я има в блога) ми бяха необходими 4 години, за да превъзмогна посттравматичния стрес и често се чудех, дали нямаше да е по-добре, ако бях родила със секцио. А подобни изказвания от напълно некомпетентни драскачи изобщо не ми правят впечатление. Човек, който си позволява да съди другите за нещо, което никога не би могъл да преживее сам, и при това публично, и на всичко отгоре и да ги обижда, е истинско комплексирано леке, което не заслужава грам внимание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз наистина вярвам, че както му е писано на някого, така трябва да станат нещата. И няма правилно или грешно.
      Както казах и в по-горен коментар, след като се ядосах на този господин, после повече ме ядоса, че има хора, които му се връзват. Приятелка, която не е раждала, постна въпросната статия и я приема за чиста монета. Такива статии според мен предизвикват само стрес у хората, още повече не раждалите. Има много жени, които нямат самочувствие, и подобно нещо би ги смачкало.
      Пропуснала съм поста ти, ще го прочета. Самата аз подготвям пост как родих Лора, но той ще се фокусира върху това, че некомпетентните лекари и акушерки са навсякъде.

      Изтриване
  4. Здравей Мери,с този пост ме върна седем и половина години назад...когато аз родих своята дъшеря Ивон,надявам се,да не те отегча с историята около раждането на моята прекрасна дъщеря...ще се опитам да бъда максимално кратка.Аз през цялото време исках да родя нормално...но "лекарката"която беше някаква семейна приятелка на свекърва ми,ми каза че главата на детето ми (което твърдеше че е момче) е голяма и че пъпната връв се увила около врата му и ако искам живо и здраво дете трябва да родя със секцио.Аз исках второ мнение,но след натиск от свекървата и въпросната "лекарка"бях толкова уплашена ,че им повярвах и се съгласих със секциото...Датата която ми определиха за операция беше 17.09.2008.а терминът ми беше 26.09.2008,т.е цяля седмица по рано.В деня на операцията въпросната лекарка ми съобщи че няма направена снимка на плода и не са правени тонове на сърцето на детето ми.....и един час преди секциото ги направи,т.е тя не знаеше дали това дете се развива нормално... и точно десет минути преди самата упойка ми съобщи че бебето ми е момиче...Упойката ми беше през гръбнака..не бях в пълна упойка и чувах абсолютно всичко,чух и как анестезиолога и каза докторе момичето има 8 см разкритие,контакциите и са започнали(аз вече не чувствах нищо освен ръцете си)трябваше да я оставите да роди нормално.А тя му кресна да си върши неговата работа докато все още я има....Дъщеря ми се роди 3,260 кг 51 см с нормална глава и всичко си беше наред..излъгала ме е за да вземе 800 лв от здравната каса,а в моите документи е написала че раждам със секцио защото съм в инвалидна количка и имам луксация на таза...Мила Мери аз мога да ходя,нямам такъв проблем или какъвто и да бил друг здраволсловен проблем,а след няколко месеца моята мила свекърва си позволи да ми каже(ще я цитирам)ТИ ДОРИ НЕ СИ НАПРАВИ ТРУДА ДА РОДИШ ТОВА ДЕТЕ..Единственото хубаво нещо днес е че дъщеря ми е жива и здрава,тогава бях на 22 сега съм на 30 и знам че никога повече няма да позволя на някой да ме лъже и стресира..доколкото до изказването на въпросният господин,от дребни душици няма как да очакваш нещо смислено и добро..аз кърмих дъшеря си два месеца,но кърмата ми стана като вода и после спря напълно,днес тя е едно здраво,умно и красиво дете също като твоята Неспяща Красавица Лора :* и съм убедена,че сме пълноценни майки <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, изобщо не ме оттегчаваш! Ужасно съжалявам за това, през което си преминала. Но когато човек е млад и не знае какво да прави, слуша и прави каквото му казват, уж близките. Много неприятно поведение от страна на твоята свекърва. А "лекарката" изобщо не искам да коментирам. В крайна сметка най=важното е, че наистина момиченцето ти е здраво, щастливо и вече *сигурна съм* прекрасна ученичка :)
      Пожелавам ви само прекрасни емоции и много 6-ци <3

      Изтриване
  5. Пореден страхотен пост.
    "Мъже" като този сигурна са родени нормално и кърмени до университета....
    За мен мъж може да изказва мнение за раждала жена,само ако е присъствал на раждане.При първото ми такова,бях сама.При второто моя мъж беше на 1метър от мен.След раждането ми каза че съм герой(родих 4кг бебе без упойка за 15мин),че се е молил да "оцелея" и да не го убия след това :)
    Така че мнението на мухъли като този....
    За кърменето:с големия 7 месеца без проблем,с малкия голяма мъка.Накрая казах,че като не става тва е положението.Не желаех да си съсипвам нервната система и да сеядосвам на себе си.А на околните със съветите им казах да заповядат,те да го накърмят,щом са толкова компетентни.
    Всеки сам решава как да си гледа децата.За мен това го прави добър родите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам много близка приятелка, която роди 4200,без упойка. Абсолютно ви признавам за героини. Аз едва издържах контракциите, дори и естествено да раждам, пак щях да искам упойка. Нямаше да издържа на това, което ме очакваше.
      Усилията и грижите, които полагаме за децата си, са много над раждането и кърменето им. Защото дори да сме ги родили нормално и да сме ги кърмили, ако с това се приключваше, нямаше да станат хора,. Много са важни примерът, който ще им дадем, начинът по който ще ги възпитаме и стартът, който ще им дадем в живота, чрез образования и обезпечаване на времето, в което учат. Това са много по-важни неща, за да стане едно бебе човек :)
      Много любов за теб и твоите прекрасни момчета <3

      Изтриване
  6. Напълно съм съгласна с всяка написана дума от теб! Знаеш,че аз не обръщам внимание на хорските писанки,още повече на някой си измислен индивид,който никога няма да разбере какво е да родиш дете!
    Аз имах прекрасно раждане и благодаря на Господ за което,но дори и за миг ако ми бяха казали,че нещо не върви по план щях да поискам операция. За кърменето имах доста проблеми и аз,но за щастие с помощта на една мила дама от ЛаЛече ги преборих и кърмих около 4 месеца,защото направих бъбречна криза и два дни не можех да стана от леглото. Радвам се също,че попаднах на разбрани доктори,които не са ме задължавали да правя нищо,което не мисля,че ми е ок. Слушах изцяло майчиният си инстинкт и съм горда от постигнатите резултати. Най-важното е децата ни да бъдат здрави,щастливи,усмихнати и спокойни...,а това как ще го родиш е избор на всяка от нас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кърменето си е трудна работа и изисква търпение и май най-вече да не го мислим много много! :)
      СЛедващият път, ако е писано, ще пробвам пак хаха

      Изтриване
  7. Напълно съгласна с всяка написана дума от теб! Сега точно съм абсолютно безмълвна, за да напиша нещо по- смислено от това. Нямам идея кой е "неуважаемия" и къде ги е творил писанията за майките, но мога само да му пожелая да си присади матка и да пробва няколко контракции. Така. Точка. Иначе блогът е много сладурски, случайно попаднах на него и мисля да съм редовна в четенето, тъй като и аз се самопоканвам в клуба на новоизлюпените мами. Давайте все така, мами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла <3
      Обещавам, че ще бъде редовно списван, но в момента безсъннието трови едната половинка от блога, а другата си има toddler-че :D Изобщо забавно да си мама :)))))
      Нарочно не дадох линк към въпросния господин, защото не желая писанията му да бъдат четени и да му подарявам трафик :)

      Изтриване
  8. Мери, не трябва да обръщаш внимание на подобни писаници - зад тях стоят нищо повече от некомпетентни тролове без нещо по-интересно за вършене от бълване на безсмислици в интернет. А особено както в случая е писано от мъж, който никога няма преживее това, през което ти и другите майки сте минали.

    Желая ти безпроблемно и щастливо майчинство (и не се връзвай на хората)!

    ОтговорИзтриване